Niedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny i zdrowy (można go serwować bez lodów). Natomiast jeśli ktoś pragnie się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :)
Owoce zapiekane w piekarniku |
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 figi świeże
- garść rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną |
Wykonanie:
Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę.
Figi rozcinamy tylko od góry dwoma cięciami, wcześniej ucinamy ogonek.
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną |
Wyciskamy sok z cytryny do szklanki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Wszystkie owoce i rodzynki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sokiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
Podajemy same lub z lodami waniliowymi (śmietankowymi).
Pycha :)
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną |
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz