5 lis 2015

Owoce zapiekane w piekarniku


Niedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny i zdrowy (można go serwować bez lodów). Natomiast jeśli ktoś pragnie się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :)

Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Owoce zapiekane w piekarniku
Składniki: (dla dwóch osób)

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 figi świeże
  • garść rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu

Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną

Wykonanie:

Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę.

Figi rozcinamy tylko od góry dwoma cięciami, wcześniej ucinamy ogonek.

Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną

Wyciskamy sok z cytryny do szklanki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Wszystkie owoce i rodzynki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sokiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

Podajemy same lub z lodami waniliowymi (śmietankowymi).
Pycha :)

Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną

Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz