26 lip 2015

Dietetyczny deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami - przepis


Płatki (musli) z jogurtem jadam prawie codziennie na kolację. Dlatego też, aby mi się to danie nie znudziło, potrzebuję je urozmaicać.
Na targu kupiłam śliwki i nie byliśmy ich w stanie przejeść zanim się zepsują. Zawsze w takiej sytuacji smażę owoce na patelni z cukrem brązowym i wtedy mogą postać dłużej. Można je potem zamrozić i w odpowiednim momencie wyjąć z zamrażalnika.

Musli przygotowuję sama. Kupuje płatki owsiane błyskawiczne, crunchy orzechowe lub inne oraz suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i mieszam według własnego uznania. Zawsze dodaje do tego dużą ilość siemienia lnianego.

Siemię lniane jest bardzo zdrowe i ma lecznicze właściwości: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości), cynk (wzmacniający odporność i poprawiający sprawność intelektualną) i lecytynę (pogromca tłuszczu).


Moja propozycja na lekką kolację:



Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Składniki:

  • 5 - 6 śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • jogurt pitny kawowy
  • musli


Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami


Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki pozbywając się pestek.

Wrzucamy je na patelnie, zasypujemy cukrem i dodajemy troszkę wody (2-3 łyżki).

Śliwki dusimy ok 10-15 minut, aż zmiękną a sos zgęstnieje.

Do pucharków nakładamy musli do każdego po 2-3 łyżki.

Zalewamy to jogurtem.

Na wierch dajemy 3-4 łyżki śliwek (mogą być jeszcze lekko ciepłe).

Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami


Jemy od razu lub schładzamy w lodówce.


Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz