Płatki (musli) z jogurtem jadam prawie codziennie na kolację. Dlatego też, aby mi się to danie nie znudziło, potrzebuję je urozmaicać.
Na targu kupiłam śliwki i nie byliśmy ich w stanie przejeść zanim się zepsują. Zawsze w takiej sytuacji smażę owoce na patelni z cukrem brązowym i wtedy mogą postać dłużej. Można je potem zamrozić i w odpowiednim momencie wyjąć z zamrażalnika.
Musli przygotowuję sama. Kupuje płatki owsiane błyskawiczne, crunchy orzechowe lub inne oraz suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i mieszam według własnego uznania. Zawsze dodaje do tego dużą ilość siemienia lnianego.
Siemię lniane jest bardzo zdrowe i ma lecznicze właściwości: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości), cynk (wzmacniający odporność i poprawiający sprawność intelektualną) i lecytynę (pogromca tłuszczu).
Moja propozycja na lekką kolację:
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami |
- 5 - 6 śliwek
- 2 łyżki cukru brązowego
- jogurt pitny kawowy
- musli
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami |
Wykonanie:
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami |
Jemy od razu lub schładzamy w lodówce.
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz