Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Składniki
- 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej)
- 50 gram otrębów
- 150 gram zimnego masła
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 100 ml kefiru
- 10 śliwek
- 4 figi
- cynamon
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Wykonanie
Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Wyjmujemy
ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto
do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na
brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki.
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Śliwki i figi kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania.
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz