30 paź 2015

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Zainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :)

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Składniki

  • 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej)
  • 50 gram otrębów
  • 150 gram zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml kefiru
  • 10 śliwek
  • 4 figi
  • cynamon

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Wykonanie

Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Śliwki i figi  kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz