Podczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie.
Biszkopt czekoladowy z jabłkami |
Składniki na biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową
- 1 kg obranych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki soku pomarańczowego
Wykonanie
Zaczynamy, rzecz jasna od biszkopta. Oddzielamy białka od
żółtek. W misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do piany dodajemy
żółtka i delikatnie mieszkamy.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem.
Stopniowo dodajemy suche składniki do piany z jajek i mieszamy na jednolitą
masę. Biszkopt wylewamy na prostokątna formę (ok. 30x20 cm).
Pieczemy 25 min w temperaturze 180 st. C.
Gdy biszkopt się pieczę możemy przygotować masę jabłkową.
Jabłka kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i prażymy
aż lekko odparują (nie musza całkiem odparować ani rozpaść się na kawałki). W
międzyczasie mieszamy budynie z mąką i sokiem pomarańczowym. Gotową mieszankę
wlewamy do jabłek. Gotujemy chwilkę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę
wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta
lekko dociskając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz