3 sty 2016

Biszkopt czekoladowy z jabłkami


Podczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie.

Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Biszkopt czekoladowy z jabłkami



Składniki na biszkopt


  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao


Składniki na masę jabłkową


  • 1 kg obranych jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego


Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Biszkopt czekoladowy z jabłkami


Wykonanie

Zaczynamy, rzecz jasna od biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy. 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Stopniowo dodajemy suche składniki do piany z jajek i mieszamy na jednolitą masę. Biszkopt wylewamy na prostokątna formę (ok. 30x20 cm). Pieczemy 25 min w temperaturze 180 st. C.

Gdy biszkopt się pieczę możemy przygotować masę jabłkową. Jabłka kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i prażymy aż lekko odparują (nie musza całkiem odparować ani rozpaść się na kawałki). W międzyczasie mieszamy budynie z mąką i sokiem pomarańczowym. Gotową mieszankę wlewamy do jabłek. Gotujemy chwilkę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając.


Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady.


Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Biszkopt czekoladowy z jabłkami


Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Biszkopt czekoladowy z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz