Zupa ogórkowa jest jedną z pierwszych zup, którą nauczyłam się robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :)
Zupa ogórkowa - błyskawiczna |
- słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- torebka ryżu
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
- sól, pieprz
Zupa ogórkowa - błyskawiczna |
Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat.
Zupa ogórkowa - błyskawiczna |
W tym czasie obieramy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach.
Zupa ogórkowa - błyskawiczna |
Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy.
W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka z warzywami.
Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach.
Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości.
Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista.
Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany.
Zupa ogórkowa - błyskawiczna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz