5 sty 2016

Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Sernik - moje ulubione ciasto!

W swoim życiu upiekłam już mnóstwo różnych serników. Uwielbiam je. Gdy znajdę nowy przepis to zawsze chętnie go testuje. Najbardziej lubię te gdzie się nie daje w ogóle mąki lub maksymalnie jedną łyżkę krupczatki. Takie serniki są puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach.

Tym razem sernik na pysznym spodzie z ciasteczek maślanych, z warstwą śmietany na wierzchu oprószony cynamonem z kakao. Pycha :)

Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Składniki na spód:


  • 300 gram ciasteczek maślanych
  • 60 gram masła


Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Składniki na masę serową:


  • 1kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 250 gram cukru drobnego do wypieków
  • sok z połowy cytryny
  • saszetka naturalnego ekstraktu z wanilii



Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Składniki na wierzch:


  • 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 50 gram cukru pudru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu



Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy, masło roztapiamy i łączymy. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową z wystającymi bokami. Schładzamy w lodówce.

Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych

W tym czasie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą i włączamy piekarnik na 180 stopni.

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo ser a na koniec sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.

Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy sernik 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut.

W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy na lekko przestudzony sernik. Wstawiamy do ponownie nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kolejne 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika studzimy lekko uchylając drzwiczki piekarnika.

Sernik schładzamy w lodówce najlepiej całą noc szczelnie zamknięty, żeby nie przeszedł zapachami.

Przed samym podaniem posypujemy cynamonem wymieszanym z kakao.

Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych


Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych

2 komentarze: