20 sty 2016

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku.
Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :)

Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny)
  • 4 jajka
  • słoik jabłek na szarlotkę
  • dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie)


Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście


Wykonanie:

Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru.
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu) i na wierzch pianę z białek.
Z pozostałej części ciasta robimy rulony i układamy na pianę jak na zdjęciu poniżej.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.


Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście

1 komentarz: