Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :)
Szarlotka na kruchym cieście |
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny)
- 4 jajka
- słoik jabłek na szarlotkę
- dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie)
Szarlotka na kruchym cieście |
Wykonanie:
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru.
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu) i na wierzch pianę z białek.
Z pozostałej części ciasta robimy rulony i układamy na pianę jak na zdjęciu poniżej.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Szarlotka na kruchym cieście |
Zrobiona według przepisu szarlotka jest idealna!
OdpowiedzUsuń