Moje pierwsze próby z mąką razową nie były zbyt udane. Ciasto się rozwalało i przywierało do patelni. Moim błędem było to, że nie dałam mu odpocząć. Takie ciasto musi odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy smażyć naleśniki.
Nie zniechęcajcie się :)
Naleśniki z mąki razowej |
Składniki:
- szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej)
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia
Naleśniki z mąki razowej |
Wykonanie:
Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy.
Następnie ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Dopiero po tym czasie nadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody.
Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje zaczynamy smażyć naleśniki.
Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym nadzieniem i zajadamy. Moje ulubione to te z serkiem na słodko i dżemem wiśniowym.
Naleśniki z mąki razowej |
Możemy polać je dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym. Mniam :)
Naleśniki z mąki razowej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz