22 sty 2016

Naleśniki z mąki razowej

Naleśniki to danie, które ma tyle przepisów ilu kucharzy je wykonuje. Właściwie, znając podstawowe składniki, możemy zrobić je "na oko". Dużo zależy od mąki jakiej użyjemy. Jedna zabierze więcej płynu a inna mniej. Praktyka czyni mistrza. Musimy metodą prób i błędów wyczuć jaka konsystencja będzie odpowiednia.
Moje pierwsze próby z mąką razową nie były zbyt udane. Ciasto się rozwalało i przywierało do patelni. Moim błędem było to, że nie dałam mu odpocząć. Takie ciasto musi odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy smażyć naleśniki.
Nie zniechęcajcie się :)


Naleśniki z mąki razowej
Naleśniki z mąki razowej


Składniki:

  • szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej)
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia

Naleśniki z mąki razowej
Naleśniki z mąki razowej

Wykonanie:

Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy.

Następnie ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Dopiero po tym czasie nadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody.

Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje zaczynamy smażyć naleśniki.

Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym nadzieniem i zajadamy. Moje ulubione to te z serkiem na słodko i dżemem wiśniowym.

Naleśniki z mąki razowej
Naleśniki z mąki razowej


Możemy polać je dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym. Mniam :)

Naleśniki z mąki razowej
Naleśniki z mąki razowej

Pancake Day

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz