21 sty 2016

Cukier waniliowy - domowy

Od pewnego czasu nie używam już sklepowego cukru waniliowego, a właściwie wanilinowego. Jego nazwa przez wiele lat była myląca, gdyż ma on niewiele wspólnego z wanilią. Wanilina dodawana do cukru wanilinowego jest związkiem chemicznym syntetycznie pozyskiwanym podczas produkcji papieru. Nie brzmi to zbyt zachęcająco...?

Prawdziwy cukier waniliowy możemy przygotować bardzo łatwo, a na pewno będzie zdrowszy i bardziej aromatyczny. Potrzebujemy jedynie drobny cukier do wypieków, laskę wanilii i szczelny pojemniczek.

Cukier waniliowy - domowy
Cukier waniliowy - domowy


Składniki:

  • ok. 150 - 200 gram drobnego cukru do wypieków
  • 1 - 2 laski wanilii


oraz szczelną puszkę lub słoik wekowy

Cukier waniliowy - domowy
Cukier waniliowy - domowy


Wykonanie:

Cukier wsypujemy do naszego pojemniczka na domowy cukier waniliowy. Laskę wanilii przekrawamy na pół a każdą połówkę nacinamy wzdłuż i okrągłą końcówką noża wyciągamy ziarenka ze środka. Wrzucamy je do cukru razem ze strąkami wanilii.

Nasz cukier waniliowy możemy również uzupełniać samymi strąkami wanilii, gdy ziarenka zużyjemy do jakiegoś deseru. Dosypujemy cukier i gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz