Prawdziwy cukier waniliowy możemy przygotować bardzo łatwo, a na pewno będzie zdrowszy i bardziej aromatyczny. Potrzebujemy jedynie drobny cukier do wypieków, laskę wanilii i szczelny pojemniczek.
Cukier waniliowy - domowy |
Składniki:
- ok. 150 - 200 gram drobnego cukru do wypieków
- 1 - 2 laski wanilii
oraz szczelną puszkę lub słoik wekowy
Cukier waniliowy - domowy |
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do naszego pojemniczka na domowy cukier waniliowy. Laskę wanilii przekrawamy na pół a każdą połówkę nacinamy wzdłuż i okrągłą końcówką noża wyciągamy ziarenka ze środka. Wrzucamy je do cukru razem ze strąkami wanilii.
Nasz cukier waniliowy możemy również uzupełniać samymi strąkami wanilii, gdy ziarenka zużyjemy do jakiegoś deseru. Dosypujemy cukier i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz