Widziałam gdzieś kiedyś tort zrobiony z naleśników. Nie pamiętam jaką masą był przekładany. Ja wymyśliłam, że idealny będzie do tego krem paryski. Ta czekoladowa bita śmietanka, naleśniki, owoce i orzechy to wyśmienite połączenie smaków. Zapraszam :)
Tort naleśnikowy |
Składniki:
- 8-10 naleśników np. razowych (przepis tutaj)
- krem paryski z podwójnej porcji (przepis tutaj)
- banan
- kiwi
- orzechy do dekoracji
Tort naleśnikowy |
Wykonanie:
Przygotowujemy naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem paryski i też odkładamy do ostygnięcia.
Banana i kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Łączymy wszytko w dowolnej kolejności np:
Kładziemy naleśnika na talerz i smarujemy kremem, na to następny naleśnik i znów krem, na to banany i troszkę kremu, żeby kolejny naleśnik dobrze się złączył. Znów naleśnik i krem, potem naleśnik, krem i kiwi i znów naleśnik i krem. Ostatni naleśnik smarujemy po wierzchu kremem i dekorujemy orzechami.
Pamiętajcie, żeby po każdej warstwie owoców nałożyć trochę kremu, bo inaczej naleśnik nie przyklei się dobrze.
Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego :)
Tort naleśnikowy |
Tort naleśnikowy |
Tort naleśnikowy |
Tort naleśnikowy |
Tort naleśnikowy |
Ubolewam nad tym, że nie umiem robć naleśników. Po prostu nie potrafię wykonać etapu odwracania naleśnika bez podarcia go. Mój ojciec, skądinąd osoba ciężko chora, umiał podrzucać naleśniki i łapać je patelnią, ale ja jestem dwuleworęczna, codziennie upuszczam jakiś przedmiot.
OdpowiedzUsuń