Polędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi przyprawą o piernika oraz skórką pomarańczową można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu. Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską |
Składniki
- polędwica wieprzowa
- ok 100 g śliwek suszonych
- szynka parmeńska
- pomarańcza lub mandarynka
- przyprawa do piernika
- rozmaryn
- sól i pieprz
Wykonanie
Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy
na ok 1-2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy na grubość ok 5 mm.
Oprószamy solą i pieprzem.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską |
Śliwki mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy do piernika, połową łyżeczki rozmarynu oraz startą skórką z jednej mandarynki lub z połowy
pomarańczy.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską |
Na środku kawałka polędwicy układamy jedną lub dwie śliwki
(w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską |
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok.
10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej.
Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na
przekąskę.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz