7 sty 2016

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską


Polędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi przyprawą o piernika oraz skórką pomarańczową można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać  z sosem z sera camembert z tego przepisu. Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany.


Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską

Składniki


  • polędwica wieprzowa
  • ok 100 g śliwek suszonych
  • szynka parmeńska
  • pomarańcza lub mandarynka
  • przyprawa do piernika
  • rozmaryn
  • sól i pieprz


Wykonanie

Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy na grubość ok 5 mm. Oprószamy solą i pieprzem.


Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską


Śliwki mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy do piernika, połową łyżeczki rozmarynu oraz startą skórką z jednej mandarynki lub z połowy pomarańczy.


Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską


Na środku kawałka polędwicy układamy jedną lub dwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce. 


Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej.

Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę.


Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz