29 sty 2016

Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy.


Zainspirowana akcją na Durszlaku pod tytułem "Stop marnowaniu żywności" zmajstrowałam obiad z tego co znalazłam w kuchni bez wychodzenia na zakupy. Miałam napoczęty makaron szpinakowy do lasagne, w lodówce kawałek kiełbasy i selera naciowego, którego trzeba było zużyć natomiast w zamrażarce fasolkę szparagową. Dorzuciłam do tego puszkę kukurydzy i resztę śmietanki, która mi została po przepisie na czekoladową bitą śmietanę i zrobiłam wyśmienite danie :) Tym przepisem chcę Was przekonać, że pozornie z niczego da się stworzyć danie. Ja już dawno przekonałam się, że mając "pustą lodówkę" tworzę najciekawsze potrawy.

W czasach, gdy jeszcze mieliśmy w domu telewizor ;) oglądałam czasami program Masterchef. Nie mogłam się nadziwić, że uczestnicy potrafią z tej bogatej spiżarni wybrać produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :)

Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy.
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym.
Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne
  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 5 łodyg selera naciowego
  • puszka kukurydzy
  • laska kiełbasy
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra, imbir, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy.
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym.

Wykonanie:

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Wrzucamy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek.

Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażamy.

Dodajemy fasolkę i pokrojonego w kawałeczki selera. Zalewamy wrzącą wodą do przykrycia składników i dusimy pod przykryciem.

Pod koniec dodajemy kukurydzę i śmietankę i jeszcze dusimy kilka minut.

Blaszkę na lasagne smarujemy oliwą i dajemy pierwszą warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw i tak postępujemy do wyczerpania składników.

Ostatnia warstwa musi być warzywna, bo w przeciwnym razie makaron zrobiłby się twardy.

Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach.

Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy.
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym.

Stop marnowaniu żywności

1 komentarz:

  1. bardzo smaczny pomysł:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń