25 sty 2016

Serek z rodzynkami do naleśników

Moim ulubionym nadzieniem do naleśników jest serek waniliowy z rodzynkami. Świetnie komponuje się z dżemem owocowym. Takie naleśniki możemy odgrzewać na maśle i są jeszcze smaczniejsze ale oczywiście bardziej kaloryczne. ;) Najbardziej lubię polać je robionym przez siebie dżemem wiśniowym który jest lekko lejący i świetnie się komponuje.

Serek z rodzynkami do naleśników
Serek z rodzynkami do naleśników

Składniki:

  • kostka sera półtłustego
  • odrobina mleka
  • domowy cukier waniliowy do smaku (przepis tutaj)
  • garść rodzynek


Serek z rodzynkami do naleśników
Serek z rodzynkami do naleśników

Wykonanie:

Ser wkładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dolewamy mleka oraz dodajemy cukru i dokładnie mieszamy.

Rodzynki wrzucamy do garnka i wlewamy 3 łyżki wody. Zagotowujemy. Tak przygotowane rodzynki będą soczyste i miękkie. Możemy zamiast wody wlać jakiś alkohol.

Przygotowane rodzynki wrzucamy do serka (bez wody jeśli się cała nie wchłonęła).

Tak przygotowanym serkiem smarujemy naleśniki (przepis tutaj) i zwijamy w rulony. Jeśli chcemy je odgrzewać na maśle to lepiej sprawdzą się trójkąty.

Serek z rodzynkami do naleśników
Serek z rodzynkami do naleśników


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz