7 lip 2015

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, szczypiorkiem i pestkami słonecznika – przepis


Szukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej wariacji na temat chłodnika ogórkowego.

Żaden z przepisów kulinarnych nie doczekał się u mnie realizacji 1 do 1. Zawsze coś zmieniam, dodaje nowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś nie wyjdzie ale takie jest ryzyko kulinarnych eksperymentów.

pyza i surówka - chłodnik
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis:

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 5-6 ogórków gruntowych
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • koperek (pęczek)
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 300 ml kefiru
  • ziarenka słonecznika
  • ocet lub wino białe
  • sol i pieprz


pyza i surówka - chłodnik
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki


Wykonanie

Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki.
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce.

Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.

W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed podaniem.

pyza i surówka - chłodnik
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką


Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go i przekaż znajomym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz