Szukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej wariacji na temat chłodnika ogórkowego.
Żaden z przepisów kulinarnych nie doczekał się u mnie
realizacji 1 do 1. Zawsze coś zmieniam, dodaje nowe składniki, wymieniam te
zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś nie wyjdzie ale takie jest
ryzyko kulinarnych eksperymentów.
Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis:
- ok. 5-6 ogórków gruntowych
- pół pęczka rzodkiewek
- 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem
- koperek (pęczek)
- 400 ml zsiadłego mleka
- 300 ml kefiru
- ziarenka słonecznika
- ocet lub wino białe
Wykonanie
Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki.
Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką |
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go i przekaż znajomym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz