27 lip 2015

Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - przepis


Kolejny przepis z wykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę.


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
  • 4 cukinie
  • oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • lub 8 lasek kabanosa
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia 


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - składniki


Przygotowanie:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tworząc łódeczki. Jeżeli mamy duże cukinie można rozkroić je na 4 części.
Szynkę lub kabanosy kroimy na drobne kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a pomidory w kostkę (lub też w plastry – jak kto woli).

Wykonanie:
Łódeczki z cukinii smarujemy w środku oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowaną cukinie układamy na blaszce posmarowanej oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 20 min.
Do upieczonych cukinii wkładamy szynkę parmeńską lub kabanosy. Układamy na nich plastry mozzarelli jeden obok drugiego i posypujemy pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Można dodać grzanki.


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz