20 lip 2015

Ciasto jogurtowe a' la sernik - przepis


Koleżanka z pracy przyniosła przepis na fajne ciasto od niani swoich dzieci - pani Marysi. Zachwalała, że pyszne. Przeczytałyśmy z drugą koleżanką przepis i jak zobaczyłyśmy
w składnikach 10 jajek to się zniechęciłyśmy. Około miesiąca przeżywałyśmy te dziesięć jajek :) twierdząc, że z takiej ilości to byśmy upiekły 3 ciasta, a nie jedno.

Po pewnym czasie moja ciekawość wygrała i zabrałam się za pieczenie. Wzięłam upieczone ciasto na "parapetówkę" do teściowej. Zniknęło co do ostatniego kawałeczka. Pyszne to mało powiedziane. Soczyste, miękusie i rozpływające się w ustach. Musiałam schować kilka kawałków dla spóźnionych gości, bo ciasto znikało bardzo szybko. Jeden gość (nazwijmy Go dziadziu ;) zjadł 5 kawałków.

Myślę, że nie trzeba więcej zachęcać do poświęcenia tych dziesięciu jajek :)



Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

Składniki:

  • 3 x jogurt grecki po 400gram
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórka kokosowe
  • 1,5 paczki ciastek kakaowych (polecam Bonitki Black z Biedronki - rewelacyjnie się zgrywają)

Ciasto jogurtowe a' la sernik
Herbatniki kakaowe


Wykonanie:

Białka ubijamy osobno.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.

Dodajemy proszek do pieczenia, budynie, olej i mieszamy.

Jogurty ubijamy w dużym naczyniu i dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę.

Ciastka kruszymy prosto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową (folię wykładamy tak, aby wystawała poza brzegi, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia).

Wylewamy całą masę na ciastka.

Posypujemy kokosem i wstawiamy do piekarnika.


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

Pieczemy około godzinę w 160 - 180 stopniach.


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik


Smacznego :)


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

5 komentarzy: