Sezon na cukinie właśnie się rozpoczął. Warto skorzystać z tej okazji, bo cukinia jest bogata w magnez, potas, żelazo, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i jest lekkostrawna dlatego można ją podawać już 6miesięcznym maluchom. Poza pysznym tradycyjnym leczo warto wykorzystać ją też w inny sposób.
Oto mój przepis na zupę krem z cukinii.
Zupa krem z cukinii z grzankami |
Składniki:
- 1 średni por
- 3 małe cukinie
- 2 łyżki oliwy
- warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki
- 500 ml wody
- przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa
Zupa krem z cukinii - składniki |
Wykonanie:
Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka.
Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw.
Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego.
Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
Zupa krem z cukinii |
Zupa krem z cukinii |
Zupa krem z cukinii |
Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub
domowe grzanki z czerstwego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz