16 lip 2015

Zupa krem z cukinii


Sezon na cukinie właśnie się rozpoczął. Warto skorzystać z tej okazji, bo cukinia jest bogata w magnez, potas, żelazo, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i jest lekkostrawna dlatego można ją podawać już 6miesięcznym maluchom. Poza pysznym tradycyjnym leczo warto wykorzystać ją też w inny sposób.

Oto mój przepis na zupę krem z cukinii.


Zupa krem z cukinii z grzankami
Zupa krem z cukinii z grzankami

Składniki:
  • 1 średni por
  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa


Zupa krem z cukinii - składniki
Zupa krem z cukinii - składniki


Wykonanie:
Zaczynamy od bulionu warzywnego.

Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka.

Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw.

Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego.

Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.


Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.

Białą cześć pora kroimy w półplasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pora aż do zarumienienia.

Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy por będzie już lekko zarumieniony dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Gdy cukinia stanie się miękka blendujemy całość na gładką masę.


Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może się okazać, że nie będziemy potrzebować całego kremu z warzyw.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy ok. ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy oraz ścieramy ¼ gałki muszkatołowej.



Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub domowe grzanki z czerstwego pieczywa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz