25 lip 2015

Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis


Dzielę się tym przepisem choć nie do końca jestem do niego przekonana. Nie zasługuje on na miano antyprzepisu ale ocenić musicie sami. Może Wam podejdzie. Poleciła mi go koleżanka nazywając „najlepsze”. Jednak dla mnie to określenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta.


Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:
  • kostka masła – 200g
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • budyń waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki (ok. ½ kg)


Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki
Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki


Przygotowanie:
Masło i jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześnie aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Śliwki przekrawamy na połowę i pozbywamy się pestek.


Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli (w myśl zasady: gdzie cukier tam i sól).
Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę.
Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia.
Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko.
Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu śliwki. Nigdy nie wiem czy lepiej skorka do góry czy w dół więc ułożyłam naprzemiennie.

Pieczemy w 180 ºC ok. 30-35 min. Do suchego patyczka.



Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami


2 komentarze: