Jednego dnia ciocia przywiozła mi 3 cukinie. Na następny dzień sąsiadka przyniosła mi 4 cukinie :) I teraz hulaj duszo!
Pomyślałam, że najszybciej i najłatwiej będzie zrobić leczo. Zużyję do niego 3 cukinie, a z pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :)
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Składniki:
- pęto kiełbasy (np. toruńskiej)
- 200-300 ml przecieru pomidorowego
- zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Wykonanie:
Cebule kroimy w kosteczkę.
W garnku podgrzewamy masło i oliwę.
Dodajemy cebulę i smażymy ją.
W trakcie smażenia dodajemy zioła, w ten sposób wydobywamy z nich najwięcej aromatu i smaku.
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i podsmażamy.
Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię.
W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę.
Dodajemy pomidory do garnka.
Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka.
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Smacznego :)
|
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz