28 lip 2015

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis


Jednego dnia ciocia przywiozła mi 3 cukinie. Na następny dzień sąsiadka przyniosła mi 4 cukinie :) I teraz hulaj duszo!
Pomyślałam, że najszybciej i najłatwiej będzie zrobić leczo. Zużyję do niego 3 cukinie, a z pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :)


Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Składniki:

  • 3 cukinie
  • pęto kiełbasy (np. toruńskiej)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 200-300 ml przecieru pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów


Wykonanie: 
   
Cebule kroimy w kosteczkę.

W garnku podgrzewamy masło i oliwę.

Dodajemy cebulę i smażymy ją.

W trakcie smażenia dodajemy zioła, w ten sposób wydobywamy z nich najwięcej aromatu i smaku.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i podsmażamy.

Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię.

W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę.

Dodajemy pomidory do garnka.

Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów


Smacznego :)

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz