- Co dziś na obiad?
- Schabowe!
Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne
ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w
pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku.
Schab w sosie camembert |
Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety schabowe
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 75 ml wody
- 200 śmietanki 30%
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 serki camembert
- tymianek, sól i pieprz
Schab w sosie camembert - składniki |
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na
patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą
rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni.
Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co
przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę
tymianku. Chwilę mieszamy do połączenia składników i zagotowujemy.
Do wrzącego sosu wkładamy usmażone wcześniej kotlety i
dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pokrojone w kostkę sery camembert. Mieszamy dopóki ser
się nie rozpuści. Skórka z serka raczej się nie rozpuści więc zostawiamy ją w formie kawałków. Jeżeli komuś to przeszkadza
to można obrać ser ze skórki przed dodaniem go do sosu.
Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze tymianek, pieprz
lub sól.
Gotowe. Serwujemy z ziemniaczkami jak klasyczne kotlety. Wszelkie
dodatki są zbędne. Sos jest tak pyszny, że lepiej przygotować się na dokładkę.
Schab w sosie camembert |
Świetny przepis! :D Całej rodzince smakowało, szczególnie zachwycali się sosem ;) Jestem pewna, że ten przepis na stałe zagości w naszym rodzinnym jadłospisie :D :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miły komentarz. Nam też to danie bardzo smakowało :)
UsuńJa dodałam trochę soku z cytryny, bo sos moim zdaniem jest mdły.
OdpowiedzUsuńGotowanie to ciągłe eksperymentowanie :) więc jeśli Tobie - Anonimowy smakowało bardziej z cytryną to super :) Każdy przepis można potraktować jako bazę i dodać coś od siebie :)
Usuń