29 lip 2015

Schab w sosie camembert - przepis


- Co dziś na obiad?
- Schabowe!
Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. 


Schab w sosie camembert
Schab w sosie camembert

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 75 ml wody
  • 200 śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 serki camembert
  • tymianek, sól i pieprz


Schab w sosie camembert - składniki
Schab w sosie camembert - składniki


Wykonanie:

Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni.

Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę tymianku. Chwilę mieszamy do połączenia składników i zagotowujemy.

Do wrzącego sosu wkładamy usmażone wcześniej kotlety i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy pokrojone w kostkę sery camembert. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Skórka z serka raczej się nie rozpuści więc zostawiamy ją w  formie kawałków. Jeżeli komuś to przeszkadza to można obrać ser ze skórki przed dodaniem go do sosu.

Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze tymianek, pieprz lub sól.

Gotowe. Serwujemy z ziemniaczkami jak klasyczne kotlety. Wszelkie dodatki są zbędne. Sos jest tak pyszny, że lepiej przygotować się na dokładkę.  


Schab w sosie camembert
Schab w sosie camembert

4 komentarze:

  1. Świetny przepis! :D Całej rodzince smakowało, szczególnie zachwycali się sosem ;) Jestem pewna, że ten przepis na stałe zagości w naszym rodzinnym jadłospisie :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miły komentarz. Nam też to danie bardzo smakowało :)

      Usuń
  2. Ja dodałam trochę soku z cytryny, bo sos moim zdaniem jest mdły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie to ciągłe eksperymentowanie :) więc jeśli Tobie - Anonimowy smakowało bardziej z cytryną to super :) Każdy przepis można potraktować jako bazę i dodać coś od siebie :)

      Usuń