9 lip 2015

Omlet ze szpinakiem i serem feta - przepis


W te upalne dni zawsze mam ochotę na danie lekkie i szybkie w przygotowaniu. Nikomu nie chce się stać nad kuchenką i dogrzewać się ciepłem przygotowywanych potraw. Jest na to świetny sposób. W tej sytuacji omlet zawsze się sprawdza.
Omlet można przygotować na wiele różnych sposobów. Zasadniczo cokolwiek mamy w lodówce plus jajka się nadaje. Tym razem zaproponuję Wam następujące połączenie składników.


Omlet ze szpinakiem i serem feta
Omlet ze szpinakiem i serem feta
Składniki:

  • 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (lub paczka świeżego szpinaku)
  • 4-5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 opakowania sera typu feta
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki sera twardego typu parmezan
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz


Omlet ze szpinakiem i serem feta
Omlet ze szpinakiem i serem feta


Wykonanie:

Pierwszy krok to przygotowanie szpinaku.
Szpinak mrożony - do garnka dajemy oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek, a po kilkunastu sekundach dokładamy rozmrożony szpinak i dokładnie mieszamy. Ważne jest, aby czosnek smażył się dosłownie chwilkę, bo przypalony jest gorzki, a smaży się bardzo szybko. Dodajemy tarty parmezan i przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy dodać tartą gałkę muszkatołową, która bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem.

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy na nią wcześniej przygotowany szpinak.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i solą.
Wlewamy masę jajeczną na szpinak.
Wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę fetę.
I smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną (nie mieszamy, nie przewracamy).

Omlet ze szpinakiem i serem feta
Omlet ze szpinakiem i serem feta

Jeśli chcemy użyć szpinak świeży - oliwę dajemy od razu na patelnię, na której będzie docelowo omlet. Na to czosnek na krótką chwilę i dorzucamy świeży, umyty szpinak. Następnie dodajemy tarty parmezan i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową).

Ciąg dalszy jak powyżej :)

Smacznego :)

2 komentarze: