Przyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i mozzarelli. To danie nie lubi pośpiechu, wręcz przeciwnie trzeba mieć dużo cierpliwości i powoli mieszać składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ale ta cierpliwość się opłaca. Spróbujcie.
Składniki:
- warzywa na bulion: marchewka, pietruszka z natką, seler z natka, por, ziemniak
- ok. 1,5 litra wody
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
- oliwa
- 1 cebula
- pół opakowania szpinaku
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 150 mli białego wytrawnego wina
- pół słoika suszonych pomidorów
- 250 g sera mozzarella
- parmezan
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy
na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min.
W tym czasie:
- szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno
- pomidory suszone kroimy w drobne kawałki
- mozzarellę kroimy w kostkę.
Wykonanie:
Serwujemy nasze risotto znajomym i cieszymy się wspólnym wieczorem.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis powiedz nam o tym.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis powiedz nam o tym.
Mnie się spodobał, lecę do sklepu w poszukiwaniu szpinaku i suszonych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńDzięki Ada i smacznego:)
Usuńmmm muszę spróbować tego przepisu, podoba mi się połączenie suszonych pomidorów z ryżem :)
OdpowiedzUsuńPolecam, tym bardziej, że ryż do risotto jest bardzo delikatny.
Usuń