21 lip 2015

Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis


Przyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i mozzarelli. To danie nie lubi pośpiechu, wręcz przeciwnie trzeba mieć dużo cierpliwości i powoli mieszać składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ale ta cierpliwość się opłaca. Spróbujcie.


Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki:
  • warzywa na bulion: marchewka, pietruszka z natką, seler z natka, por, ziemniak
  • ok. 1,5 litra wody
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • pół opakowania szpinaku
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 150 mli białego wytrawnego wina
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • parmezan
  • bazylia do dekoracji


Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą


Przygotowanie:
Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min.

W tym czasie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę
- szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno
- pomidory suszone kroimy w drobne kawałki
- mozzarellę kroimy w kostkę.


Wykonanie:
W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę i smażymy aż się zeszkli.

Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy kilka minut.

Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał.

Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie na płycie indukcyjnej) aby wygotować alkohol z potrawy.

Po paru minutach zmniejszamy ogień i powoli dodajemy bulion po jednej chochelce. Risotto utrzymujemy na granicy wrzenia. Mieszamy dokładnie po każdej chochelce aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. I tak aż ryż będzie miękki. W zależności od ryżu ok. 20 -30 min.

Gdy ryż będzie gotowy dodajemy pokrojone suszone pomidory – mieszamy przez chwilę aż połączą się z risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy. Gasimy ogień (wyłączamy płytę) i przykrywamy risotto. Odstawiamy na 10 min aby doszło a ser się rozpuścił.

Gotowe risotto podajemy w głębokich talerzach. Dekorujemy listkami bazylii i posypujemy startym parmezanem.

Serwujemy nasze risotto znajomym i cieszymy się wspólnym wieczorem.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis powiedz nam o tym.

4 komentarze:

  1. Mnie się spodobał, lecę do sklepu w poszukiwaniu szpinaku i suszonych pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm muszę spróbować tego przepisu, podoba mi się połączenie suszonych pomidorów z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tym bardziej, że ryż do risotto jest bardzo delikatny.

      Usuń