Nadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao.
Ciasto drożdżowe cynamonowe |
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
- 40 gram świeżych drożdży
- 1 jajko, 1 żółtko
- 60 gram cukru
- szklanka ciepłego mleka
- 50 gram mleka w proszku
- 50 ml oleju
- 3 łyżki brązowego cukru
Ciasto drożdżowe cynamonowe |
Składniki na sos cynamonowy:
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 jajko
Ciasto drożdżowe cynamonowe |
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Ciasto drożdżowe cynamonowe |
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, resztę mleka, mleko w proszku, olej i zaczyn. Zagniatamy ciasto 10 minut końcówką do zagniatania. (można zagniatać ręcznie)
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłej miejsce przykryte ściereczką na godzinę.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wyrośnięte ciasto wykładamy do niej.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
W cieście robimy wgłębienia i do każdego wlewamy przygotowany sos. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto drożdżowe cynamonowe |
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy ciasto na 30 minut.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem i smarujemy całe wystudzone ciasto.
Już sobie wyobrażam ten zapach... Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńZapach był cudowny i unosił się w całym mieszkaniu :)
Usuń