13 paź 2015

Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków

Prosty przepis na zwyczajny dyniowy mus ale jakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami.


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Składniki

dynia


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Wykonanie

Dynie należy rozkroić i wydrążyć pestki. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. godzinę. Dynia po upieczeniu musi być miękka.


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Upieczoną dynię obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i bendujemy na gładki mus. Jeżeli mus ma zbyt dużo wody można go odsączyć ale nie całkowicie. Przekładamy do słoika lub miseczki i gotowe. Mus można przechowywać w lodówce ok tygodnia. 


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz