8 paź 2015

Zupka szpinakowa dla niemowląt

Kolejny przepis z książki kucharskiej mojej córki. Tym razem zupka szpinakowa bogata w dodatki. Jest i siemię lniane, i jajko, i mięsko, i wiele zdrowych składników. Moja córka wcina ze smakiem. Z podanych składników można przygotować dwie porcje.


Zupka szpinakowa dla niemowląt
Zupka szpinakowa dla niemowląt 

Składniki

  • garść szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • kawałek pora
  • żółtko jaja
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
  • 100 g fileta z indyka


Zupka szpinakowa dla niemowląt
Zupka szpinakowa dla niemowląt 


Wykonanie

Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę i pora kroimy w talarki, a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min.

W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko.

Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa będą miękkie.

Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowane żółtko jaja oraz mięso. Wszystko razem bendujemy i gotowe.

Zupka szpinakowa dla niemowląt
Zupka szpinakowa dla niemowląt 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz