Moja koleżanka Madzia poczęstowała mnie kiedyś takim daniem i bardzo mi posmakowało. Upiekła Ona warzywa w piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha.
Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :)
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne |
Składniki:
- 5 ziemniaków
- seler
- 4 marchewki
- 1/4 małej dyni
- główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- papryka ostra
- zioła typu: rozmaryn, estragon, tymianek
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne |
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej.
Czosnek obieramy i dodajemy w całości (większe ząbki możemy przekroić na pół).
Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy, polewamy trochę oliwą i wrzucamy kawałeczki masła.
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne |
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach.
Możemy podawać do mięsa do obiadu lub jako samodzielne danie.
Ja najbardziej lubię podane z serkiem ziarnistym.
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz