15 paź 2015

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi się błyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić.

Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Składniki:

  • 6 - 8 ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 8 - 10 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • boczek wędzony w plastrach
  • masło

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Wykonanie:

Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej)

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem na stolnicy jeszcze raz je rolujemy do powstania takich oto "paluszków". (patrz poniżej)

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Zagotowujemy wodę, wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy.

W tym czasie smażymy na patelni pokrojony w kosteczkę boczek. Pod koniec dodajemy trochę masła na patelnię.

Gdy woda w garnku z kopytkami ponownie się zagotuje to czekamy jakieś 2 -3 minuty i odcedzamy.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Wrzucamy kopytka na patelnię z boczkiem i obtaczamy w maśle. Podajemy na talerze.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku

3 komentarze: