W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi się błyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić.
Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie.
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
- 6 - 8 ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko
- 8 - 10 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- boczek wędzony w plastrach
- masło
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
Wykonanie:
Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto.
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej)
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem na stolnicy jeszcze raz je rolujemy do powstania takich oto "paluszków". (patrz poniżej)
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
Zagotowujemy wodę, wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy.
W tym czasie smażymy na patelni pokrojony w kosteczkę boczek. Pod koniec dodajemy trochę masła na patelnię.
Gdy woda w garnku z kopytkami ponownie się zagotuje to czekamy jakieś 2 -3 minuty i odcedzamy.
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
Wrzucamy kopytka na patelnię z boczkiem i obtaczamy w maśle. Podajemy na talerze.
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku |
kopytka to danie mojego dzieciństwa, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, po prostu smaczne!
OdpowiedzUsuńDla mnie to też pyszne wspomnienie z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń