Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
Składniki:
- pół opakowania makaronu tagliatelle
- mały kawałek dyni
- kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano
- kilka plasterków sera koziego
- cebula
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- sól, pieprz
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
Wykonanie:
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie).
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości.
Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni.
Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu.
Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia.
Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze.
Ja dla ładniejszego efektu wizualnego (do zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :)
Smacznego :)
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz