25 paź 2015

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim

W tym roku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :)

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Składniki:

  • pół opakowania makaronu tagliatelle
  • mały kawałek dyni
  • kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano 
  • kilka plasterków sera koziego
  • cebula
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól, pieprz

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Wykonanie:

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie).

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości.

Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni.

Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu.

Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia.

Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze.

Ja dla ładniejszego efektu wizualnego (do zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :)

Smacznego :)

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Światowy Dzień Makaronu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz