Ja często zamrażam muffiny i wyjmuję kiedy mam na nie ochotę. Bardzo szybko się rozmrażają i są idealnym rozwiązaniem na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Moje ulubione muffinki to te bardzo czekoladowe a przepis na nie poniżej.
Muffinki bardzo czekoladowe |
- 200 gram czekolady gorzkiej
- 180 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
- 20 gram kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 gram masła
- 2 jaja
- 130 gram cukru
- 100 gram kefiru
- cukier waniliowy
dodatkowo:
Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców
Muffinki bardzo czekoladowe |
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do blaszki do papierków na muffinki lub do silikonowych foremek bez papierków.
Muffinki bardzo czekoladowe |
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Powyżej jest przepis na podstawową wersję muffinek. Do tej wersji możemy dodawać różne składniki. Ja tym razem dodałam dżem wiśniowy, a właściwie wiśnie z tego dżemu. Do papierków włożyłam 2/3 masy, na to wiśnie i resztę masy.
Muffinki bardzo czekoladowe |
Możemy również do masy wrzucić pokrojoną czekoladę albo orzechy.
Smacznego :)
Muffinki bardzo czekoladowe |
jadłbym :)
OdpowiedzUsuńPrzyjedź do Rzeszowa to będziesz jadł :)
UsuńNie wiedziałam, że muffinki można zamrozić.
OdpowiedzUsuńŚwietne mocno czekoladowe, idealne :)
Można mrozić i są naprawdę dobre :) Oczywiście najpyszniejsze są te prosto z pieca :)
OdpowiedzUsuń