Tarta ze śliwkami i cynamonem |
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 80 ml kefiru
- 1/2 kg śliwek
- cynamon
Tarta ze śliwkami i cynamonem |
Wykonanie
W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do ciasta kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki.
Śliwki kroimy w ósemki (na pół, na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze raz wzdłuż na pół) i układamy na cieście. Plasterki mogą lekko na siebie nachodzić. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania.
Tarta ze śliwkami i cynamonem |
Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok 40 min. Po ostudzeniu można podawać.
Tarta ze śliwkami i cynamonem |
Tarta ze śliwkami i cynamonem |
Pięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Nabrałam ogromnej ochoty na takie cudo :)
OdpowiedzUsuń