6 paź 2015

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Dziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie.


Tarta ze śliwkami i cynamonem
Tarta ze śliwkami i cynamonem
Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 80 ml kefiru
  • 1/2 kg śliwek
  • cynamon


Tarta ze śliwkami i cynamonem
Tarta ze śliwkami i cynamonem


Wykonanie

W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do ciasta kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła).

Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki.

Śliwki kroimy w ósemki (na pół, na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze raz wzdłuż na pół) i układamy na cieście. Plasterki mogą lekko na siebie nachodzić. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania.


Tarta ze śliwkami i cynamonem
Tarta ze śliwkami i cynamonem


Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok 40 min. Po ostudzeniu można podawać.


Tarta ze śliwkami i cynamonem
Tarta ze śliwkami i cynamonem


Tarta ze śliwkami i cynamonem
Tarta ze śliwkami i cynamonem



Francja od kuchni - konkurs!Jesienne SuperfoodsCzas na śliwkiCzas na śliwki

2 komentarze:

  1. Pięknie i pysznie!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałam ogromnej ochoty na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń