Knedle serowe z owocami czyli nazywane przez nas "pufki" to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Mama robiła i robi je doskonale. Ja dopiero doskonalę tą sztukę i wychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie.
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
Składniki:
- 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki)
- 3 żółtka
- 6 łyżek mąki
- 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości)
do polania:
- 2 łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
Wykonanie:
Ser przeciskamy przez praskę.
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki i formujemy ponownie kulkę tak żeby dokładnie przykryć śliwkę.
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
Wodę nastawiamy w dużym garnku i wrzucamy pufki do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy.
Gdy pufki wypłyną gotujemy jeszcze ok 12 minut.
W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy tak kilka minut aż zbrązowieje.
Po 12 minutach wyciągamy delikatnie pufki łyżką cedzakową gdyż są bardzo miękkie. Polewamy masłem z bułką i posypujemy cukrem.
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
Mniam :)
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze |
pysznie wyglądają ;) bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie knedle serowe:)
OdpowiedzUsuńTen przepis naprawdę jest świetny, zachęcam do przetestowania. Są puszyste i mięciutkie :) Dziękujemy za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńszkoda że się nie załapałam:]
OdpowiedzUsuń