Krem z dyni z boczkiem - przepis |
- 1 kg obranej dyni
- 3 małe ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa
- curry
- sól i pieprz
- kilka plastrów wędzonego boczku
Wykonanie
Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli. W międzyczasie, w osobnym garnku podgrzewamy lub gotujemy od podstaw bulion warzywny.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą i ziemniakami do garnka z bulionem). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy na wolnym ogniu aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Podczas gdy zupa się gotuje możemy zająć się przygotowaniem boczku. Plastry boczku układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. na ok 10 min. Ja ustawiłam górną grzałkę z termoobiegiem. Pod kratką radzę umieścić blaszkę, żeby tłuszcz z boczku nie kapał bezpośrednio na piekarnik - łatwiej wyczyścić blachę.
Ugotowaną zupę przyprawiamy dość obficie curry oraz solą i pieprzem do smaku. Następnie blendujemy. Podajemy z boczkiem i grzankami lub boczkiem ptysiowym.
Krem z dyni z boczkiem - przepis |
Smacznego :)
Bardzo mi się taka wersja podoba :)
OdpowiedzUsuń