Poprzednio pojawił się przepis na mus dyniowy, a dziś pretekst, dla którego musiałam zrobić mus - przepyszne muffinki dyniowe. Są mokre i słodkie ale jednocześnie, dzięki przyprawom korzennym, są rozgrzewające. Idealne na jesienne wieczory do herbatki z miodem.
Muffinki dyniowe |
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej albo żytniej
- 130 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 250 g musu dyniowego
Muffinki dyniowe |
Wykonanie
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej i dynię. Można wymieszać mikserem.
Następnie łączymy zawartości obydwu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Można posypać cukrem pudrem ale muffinki są dość słodkie. Ja wolę solo.
Smacznego!
Muffinki dyniowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz