16 paź 2015

Muffinki dyniowe


Poprzednio pojawił się przepis na mus dyniowy, a dziś pretekst, dla którego musiałam zrobić mus - przepyszne muffinki dyniowe. Są mokre i słodkie ale jednocześnie, dzięki przyprawom korzennym, są rozgrzewające. Idealne na jesienne wieczory do herbatki z miodem.


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe
Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej albo żytniej
  • 130 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 g musu dyniowego


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe


Wykonanie

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej i dynię. Można wymieszać mikserem.

Następnie łączymy zawartości obydwu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.

Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Można posypać cukrem pudrem ale muffinki są dość słodkie. Ja wolę solo. 

Smacznego!


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe



Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz