Zmodyfikowałam tradycyjny przepis na bruschette, a właściwie dostosowałam go do realiów Polski i jesieni. Kanapki są mocno cebulowe i czosnkowe. Duża dawka naturalnych antybiotyków na jesienną słotę. Polecam, bo są smaczne, bardzo proste i szybkie. Szybko powstają i szybko znikają:)
a'la bruschetta |
- 4-5 bułek
- 2 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- szczypiorek
a'la bruschetta |
Wykonanie
Pomidory kroimy w grubą kostkę. Można je wcześniej obrać ze skóry ale nie jest to konieczne. Przekładamy do miski.
Siekamy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Mozzarllę kroimy w kostkę i odstawiamy.
Bułki kroimy w małe kanapeczki. Układamy na kratce. Na każdą kanapkę nakładamy porcję pomidorów. Następnie kilka kostek sera mozzarella. Tak przygotowane kanapeczki zapiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp. ok 180 st. C.
Upieczone grzanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Zjadamy na ciepło.
a'la bruschetta |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz