20 paź 2015

Grzanki a'la bruschetta


Zmodyfikowałam tradycyjny przepis na bruschette, a właściwie dostosowałam go do realiów Polski i jesieni. Kanapki są mocno cebulowe i czosnkowe. Duża dawka naturalnych antybiotyków na jesienną słotę. Polecam, bo są smaczne, bardzo proste i szybkie. Szybko powstają i szybko znikają:)


a'la bruschetta
a'la bruschetta
Składniki

  • 4-5 bułek
  • 2 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • szczypiorek


a'la bruschetta
a'la bruschetta


Wykonanie

Pomidory kroimy w grubą kostkę. Można je wcześniej obrać ze skóry ale nie jest to konieczne. Przekładamy do miski.

Siekamy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Mozzarllę kroimy w kostkę i odstawiamy.

Bułki kroimy w małe kanapeczki. Układamy na kratce. Na każdą kanapkę nakładamy porcję pomidorów. Następnie kilka kostek sera mozzarella. Tak przygotowane kanapeczki zapiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp. ok 180 st. C.

Upieczone grzanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Zjadamy na ciepło.


a'la bruschetta



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz